Kim Var İmiş Biz Burada Yoğ İken - Kitap Tavsiyesi
- Umay
- 23 Eki 2024
- 1 dakikada okunur
Kim Var İmiş Biz Burada Yoğ İken - Kitap Tavsiyesi
Cemal KAFADAR
Yayınevi: Metis Yayınevi
Tür: Tarih
Basım Tarihi: 2022
Sayfa Sayısı: 196
Tarihçi akademisyen Cemal KAFADAR 1986-94 yılları arasında uluslararsı alanda dört makale yayınlamıştır. Bu makalelerin yazılma amacı ise “Osmanlı Devlet’inde Tanzimat dönemine kadar hatırat, günce, mektup gibi edebi türlerin olmadığı” bilgisinin, yanlış bilgi olduğunu arşiv, kaynak ve el yazmalarıyla anlatmaktır.
Kitabımızın adı ise Karacaoğlan’ın koşmalarından bir alıntıdır.
Yeniçeri Mustafa, tüccar Hasan Çelebi, derviş Hasan ve tarikat şeyhine rüyalarını anlatan Asiye Hatun Osmanlı tebaasının dört sıradan insanlarındandır. Kitabımızda bu dört sıradan insanın bireysel kayıtlarını okuruz; okurken tarihçimizin satır aralarında yer yer sorular sorarak ve çıkarımlarda bulunarak bizlere mikro tarihçilik örneğini de sunmuştur.
Sınırlı bilgilerden yola çıkarak yazılan eserimiz, Osmanlı’nın sosyal tarihini merak edenlerin bir çırpıda okuyacağı akademik bir tarih kitabıdır. Akademik okumayan okurlarımız için dili ağır gelebilir ama sohbet havasındaki üslup sizi yormayacak ve zevkle okuyacağınız kitaplardan biri olacaktır.
Osmanlı’yı savaşlar, antlaşmalar, diplomasi gibi siyasal alanlar dışında farklı konular ile anlamak, bilmek ve okumak isteyenlerin okuması gereken kitaplardan birisidir.
Kitaptan Alıntılar:
Bizi geliştirdiği için güzel şeydir tecrübe ama çoğu insanın ve çoğu toplumun çoğu tecrübesi acılarla örülmüştür. Kolonileri de kendisi gibi ufak bir Avrupa ülkesine hükmettiği için, yirminci yüzyılın fazla adı geçmeyen diktatörlerinden Salazar'ın "mutlu ulusların tarihi yoktur" derken kastettiği budur.
İnsanlar bir zamanlar "Türk" veya "Hırvat" veya "Alman" veya "Japon" olmakla şimdi olduğumuz kadar meşgul değillerdi. Günümüzün şu veya bu ölçüde sekülerleşmiş toplumlarına göre "Müslüman" veya "Hristiyan" olmakla daha bir ilgiliydiler...

留言