top of page

İslam Tarihinde Bir Olay: Mihne Olayı -Tarih

  • Yazarın fotoğrafı: Umay
    Umay
  • 1 Kas 2024
  • 1 dakikada okunur

İslam Tarihinde Bir Olay: Mihne Olayı -Tarih


Mihne kelimesi Mahn kökünden türemiştir. Kelime anlamı olarak araştırmak, soruşturmak, boyun eğdirmek, eziyet etmek gibi anlamalara gelmektedir. Kavram olarak, inanç ve inanç türlerinin kabulü için dini sorgulama anlamlarına gelirken, genel anlamda ya da akla ilk gelen anlam ise, Abbasi halifesi Me’mun dönemi, Kuran’ın yaratılmış olduğu görüşünü, iktidarın gücü ile zorla kabul ettirmek, benimseten dönem demektir. Ve bu Mihne olayı Mu’ tezile tarikatına mal edilmiştir.

Mihne Olayının başlangıcı ise Abbasi Devleti dönemi Halife Me’mun 218/833 yılında  Bağdat yöneticisi/vali İshak bin İbrahime bir mektup yazmasıyla başlamıştır. Halife, bu ilk, mektubunda kadılarını, hadis alimlerini Kuran’ın “halku’l- Kuran” konusunda yani Kuran’ın yaratılıp-yaratılmadığı, sorguya çekmesini, görüşlerini de kendisine bildirmesini yazmıştır. Ayrıca Kuran’ın mahluk olmadığını benimseyenleri resmi görevlere getirmemesini, şahitliklerinin de kabul edilmemesi yazmıştır. Halife Me’un ikinci bir mektup yazarak başka isimlerin dahil olduğu âlimler grubunu sorgulamasını da emretmiştir. 

Mihne uygulamalarında öncelikle kadılar sorgulanır, halku’lKur’ân anlayışını kabul ettikleri taktirde görevlerine devam etmelerine izin verilmiştir.

Mihne olayı ilk önce Bağdat’ta uygulanmıştır; Mısır’da uzun süre devam etmiştir. Basra, Kûfe, Dımaşk ve Medine gibi diğer belli başlı merkezlerde de uygulanmıştır.

Mihne olayında temel sorgulama konusu Kuran’ın yaratılmışlığı olmuştur. Bununla beraber, Halku’l Kuran’ın reddi, cennet ve cehennemin yaratılmadığı, kabul azabının reddi, mizanın iki kefesinin olmadığı, Allahın tek mekanda bulunmasının kabulü gibi konulardır. Mehn olayının Mu’tezile’ye mal edilmesinde de, tıpkı onlar gibi, Kuran’ın yaratılmışlığı öğretisini  bir prensip olan, Allah’ın mutlak birliğini/Tevhit vurgulamaya önem vermesidir.

Mihne Olayı yaklaşık 15 yıl sürmüş,  234/849’ta halku’l-Kur’ân tartışmalarının yasaklanmasıyla sona ermiştir. Ancak tam anlamıyla son bulması ve izlerinin silinmesi ise Başkadı İbn Ebû Duâd’ın görevinden azledilmesi ve mihne mağdurlarının serbest bırakılmasıyla 237 (851-52) yılında olmuştur. 

İslam Tarihinde Bir Olay: Mihne Olayı -Tarih
İslam Tarihinde Bir Olay: Mihne Olayı



Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
  • White Facebook Icon
  • Instagram
  • X

Bilge Zevat

Bilge Zevat Baykuş

© 2024 by Kâşif

bottom of page