Kahkahanın Zaferi Yıkıcı Tarih Olarak Gülme - Kitap Tavsiyesi
- Umay
- 23 Eki 2024
- 1 dakikada okunur
Kahkahanın Zaferi Yıkıcı Tarih Olarak Gülme - Kitap Tavsiyesi
Barry SANDERS
Çeviren: Kemal Atakay
Yayınevi: Ayrıntı Yayınevi
Tür: Tarih
Basım Tarihi: 2019
Sayfa Sayısı:384
Gülme eylemi isyan etmenin bir başka göstergesidir. Gülme eylemi gücü elinde tutanlar için yıkıcıdır, bozgundur. Gülme eylemi bir ciddiyetsizliktir.
Elimizdeki Kahkahanın Zaferi, adlı yapıtla yazarımız, gülme eyleminin, ilk önce tanrısal kökenlerine inmiş sonra Antik Çağ’dan Ortaçağ’a oradan Rönesans dönemine kadar gülmenin öç alma – yasaklanma – ciddiyetsizlik – sınıfsal ayrım - nükte – onur kırma – alaya alma – beden kusurları – söz oyunları – edebiyat… gibi sözcükler, ayrıca o dönemlerde yaşamış filozof, aydın, düşünür, ve din adamlarının düşünceleri üzerinden incelemiştir.
Aydınlanma çağı ile (18 yy.) yavaş yavaş gülmenin o güne kadar ki anlamları değişmeye başlamış ve nihayetinde de 20 yy. ortalarında Sigmund Freud, Charlie Chaplin ve Lenny Bruce gibi isimlerin aracılığıyla gülmenin algısı değişime uğramıştır.
Sevinçlerimizde, acılarımızda, çığlıklarımızda, haykırışlarımızda, sevmelerimizde, nefret etmelerimizde, önemsemeyişlerimizde, tavırlarımızda kendine yer bulan gülmek bir devrimdir. Bu devrimin hikayesini okumak ve bilmek isteyenlerin kitabıdır Kahkahanın Zaferi.
Anlaşılır bir dil, akıcı bir üslup vardır. İlk başlarda biraz ağır gelse de sayfaları okudukça o ağırlık kendiliğinden yok olacaktır.
Kitaptan Alıntılar:
Kör bir insan bile gürültülü bir kahkahayla karşı karşıya kaldığında altsınıftan birisi karşısında olup olmadığını söyleyebilir....
Yunanlara göre, yerinde espiri yapabilme uygarlığın son noktasını oluşturur.
Ama alaycı gülme nükleer güce benzer: Felsefeciler onun ahlaki gizlerini açığa çıkaracaklar; politikacılar onun kullanımını barışçıl, düzeni sağlayacı amaçlarla yasanın denetimi altına alacaktır.

Comentarios