Atatürk Kurucu Felsefenin Evrimi - Zafer TOPRAK - Kitap Tavsiyesi
- Umay
- 5 Eki 2024
- 1 dakikada okunur
Atatürk Kurucu Felsefenin Evrimi - Zafer TOPRAK - Kitap Tavsiyesi
Zafer TOPRAK
Yayınevi:İş Bankası Kültür Yayınları
Tür: Araştırma
Basım tarihi:2023
Sayfa sayısı:511
Zafer TOPRAK Atatürk’ün entelektüel zihin yapısını okura sunmuştur bu kitabıyla. Atatürk’ün düşünsel birikiminin nasıl oluştuğunu, nasıl geliştiğini, hangi kitaplardan, hangi görüş ve akımlardan etkilendiğini ve bunu kurduğu cumhuriyetine nasıl yansıttığını irdelemiştir.
Kitabımız aynı zamanda Son Osmanlı ve genç Cumhuriyet’in sosyal ve beşeri bilimlerdeki gelişmelerini de Atatürk’ün zihinsel yapısı üzerinden açıklamıştır.
Toprak, Türkiye Cumhuriyet’inin kuruluş felsefesindeki hukuk, sosyoloji, ekonomi, siyaset ve bilim-kültür alanlarını Avrupa ve Türk düşünürlerin fikirlerini karşılaştırma yaparak da okuyucuya zengin bir kaynakça kitap sunmuştur.
Kitaptan Alıntılar
-Rousseau genel iradeyi savunurken bireyi devre dışı bırakmış, onun özgürlüklerine ket vurmuştur. Bu anlayış son kertede diktatörlüğe uzanabiliyordu. Güçler birliğinde yargının bağımsız konumunu yitirmesi özgürlükler açısından olumsuz bir gelişmeydi. Türkiye’de Takrir-i Sükun’la yaşananlara eleştirisel bakmak bu bağlamda yanıltıcı olmayacaktı. Keza 1931’de Türk Ocakları’nın, 1935 sonrası Mason localarının, Kadınlar birliğinin kapatılması, spor örgütleri, esnaf örgütleri ve benzerlerinin organik olarak Tek parti çatısı altına alınması Cumhuriyet’in Rousseau’dan esinlenen genel irade anlayışının sonucuydu.
-Kadına oy hakkı tanımak siyasal dengeleri muhafazakârlar lehine bozmak anlamına geliyordu. Erkeklere tanınmış olan ve kadınları dışlayan siyasal katılım böylece kilisenin gücünü sınırlamaya yarıyordu.

Comments